dissabte, 18 de gener del 2014

Mostrari de mocadors de cap

Hola amics i amigues. Sou molts els que m'heu preguntat darrerament pels mocadors de cap, els tipus i les maneres de col·locar-lo. Per això he decidit fer aquesta breu entrada, on teniu diversos models a la vostra disposició i algunes de les formes més habituals de portar-los.


Els hòmens tenien el costum de portar sempre el cap cobert, excepte en els temples i cerimònies religioses. Una de les peces més usades per fer-ho, era el mocador. Existeixen diversos tipus. L'ús de la seda estava reservat als mocadors més luxosos, mentre que en la faena es feien servir teixits més econòmics. 


Mocador arreplegat.  Es doblega i es forma un triangle. La punta amb l'angle de 90 graus es col·loca sobre una orella. Els extrems s'entrecreuen per davall d'aquesta punta, sense xafar-la. Es fa un nus en l'altre costat amb els extrems. Per acabar, s'amaga (s'arregussa cap a dins) la punta per dins del mocador, formant com una bosseta.


De fumeral. Es plega el mocador, per formar un triangle. 
Després es torna a plegar la punta  per fer una banda ampla. 
Els extrems s'entrecreuen sobre un costat i formen el nus en l'altre costat.


Aquesta manera va ser molt usada en les comarques interiors especialment entre els Serrans i el Maestrat. Es plega formant una banda estreta.  Els extrems no s'entrecreuen sinó que formen el nus directament en un costat.  A Titaguas deixaven les puntes soltes. A Culla hi feien una llaçada.

Mocador de cua. Després de plegar el mocador per la meitat i formar un triangle es col·loca sobre el cap deixant la punta  sobre el bescoll. Els extrems plegats s'entrecreuen i  formen un nus sobre el front.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...